Asemănarea dintre coaching și psihoterapie este una destul de mare. Unii merg până la a afirma că coaching-ul este de fapt o terapie pe ascuns, o pseudo-terapie. Dar, cum bine spune vorba populară, nu tot ce zboară se și mănâncă!
Desigur că, în timp ce unii coach-i este posibil să se avânte fără pregătire de specialitate pe tărâmul psihoterapiei, marea majoritate a coach-ilor nu fac acest lucru, ci recomandă psihoterapia atunci când observă că situaţia depăşeste sfera lor de expertiză.
Aşadar, răspunsul este NU, coaching-ul nu este psihoterapie şi nici nu ar trebui să fie. Nu acesta este rolul coaching-ului. Cei care doresc să psihoterapie, pot apela la psihoterapie online, iar cei care doresc să încerce o abordare diferită, pot apela la coaching.
Diferența principală dintre psihoterapie și coaching este faptul că psihoterapia se ocupă și de anumite patologii precum anxietatea, depresia și alte boli și tulburări psihice, în timp ce coachingul se adresează exclusiv persoanelor așa-zis „sănătoase”, care nu sunt copleșite de astfel de probleme în viața lor.