Scenariul de viață

Scenariul de viata este un concept al Analizei Tranzactionale care afirma ca fiecare dintre noi, in copilarie, concepem o poveste a vietii pentru propria persoana. Aceasta poveste are un inceput, un mijloc si un sfarsit. Schita de baza o concepem in primii ani de viata, inainte de varsta la care incepem sa vorbim. Mai tarziu, in copilarie, adaugam mai multe elemente acestei povesti. Majoritatea acestora sunt adaugate pana la varsta de 7 ani si sunt revizuite de-a lungul adolescentei.

Ca adulti, de obicei nu mai suntem constienti de povestea de viata pe care ne-am scris-o pentru noi insine. Cu toate acestea, o traim ca si propriul destin. Fara a fi constienti de aceasta, ne stabilim modul de viata astfel incat sa ajungem la finalul pe care l-am decis atunci cand eram copii.

Aceasta poveste a vietii este cunoscuta in AT sub denumirea de scenariu de viata. Copilul alege un anumit scenariu de viata pentru ca, in acel moment de viata, acea alegere reprezinta cea mai buna strategie de supravietuire intr-un mediu perceput ca fiind ostil.

Ca adulti, ne justificam scenariul prin distorsionarea realitatii astfel incat sa se incadreze in convingerile noastre despre viata. Odata ce acceptam faptul ca in cadrul scenariului simtim siguranta a ceva ce ne este familiar, ne vine mai usor sa intelegem de ce, sub stres, preferam sa alegem siguranta aparenta a lumii pe care o cunoastem, decat sa infruntam teama de necunoscut.

Analiza tranzactionala ofera o metoda de demascare a deciziilor din copilarie care formeaza un scenariu, permitand procesul de schimbare a unui scenariu de viata care afecteza in mod negativ dezvoltarea personala. Scenariul de viata poate fi schimbat prin redecizie (Robert Goulding, Mary Goulding, ~1960). Recomand cartea Changing Lives through Redecision Therapy (Schimbind vieti prin terapia redeciziei) (vezi aici).

Aceia dintre voi care doriti sa va descoperiti scenariul de viata puteti face acest lucru prin intermediul sedintelor de coaching.

Edit